Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Author Topic: up gred to enjin er6f.  (Read 5801 times)

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
up gred to enjin er6f.
« on: April 12, 2011, 08:45:47 PM »
kepada otai2 er6 f
boleh kah jentera er6f ditambah pivot raizin power voltage satabilizer,untuk suport reltifier,seperti terdapat pada exsoseri kerte.so ape kesudahanye terhadap er6f,same ade ia bertambah baik atau sebaliknye.pivot raizin power voltage stabilezer yang saya sebutkan diatas tu,ianye selalu terdapat dikerete.klu dkat mtr ape nama dn brand yang sinonim dgn motorbike..?
senyum selalu......

rafi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 562
    • View Profile
    • Homestay Melaka
Re: up gred to enjin er6f.
« Reply #1 on: April 12, 2011, 08:54:23 PM »
ini bab modified.. hamba lom lagi tambah apa-apa add on for engine.. biasanya bikers upgrade ekzos, PC, airfilter dan lain-lain.... ada sesiapa yg leh bantu bro Pojie?

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
kawasaki er6f modifite
« Reply #2 on: April 12, 2011, 10:31:55 PM »
yes ino to.pc pgrame,cm ni setahu saya dan kemushkilan saye,cth hight flow airfilter dia menggantikan airfilter yamg biasa cume kertas berbanding hight flow airfilter sejenis fiber mcm dkat kerete meterial dia standelest still,selain dri cable plug yang bersar mm dari yang standert dan plug denso eridium power utk kegunaan longdist.klu pakai pc,dah tentu power voltage dia dah tinggi sebap pengeluaran minyak dia dah besar,pengawalan angin dia dah lebih.jd untuk realtifier yang standart tidak mencukupi dan menampung power peleasan dri pc yang melebihi dri yang standart.cth reltifear hanya menampung volt 70 empiar sedangkn pelepasn pc lebih dari itu,jd kegunaan pc tk dapat di gunakan 100%.reltifear fungsinyr sama degn alterneter yang berada dikerete,pivolt raizin power voltage tu mengawal dan membantu alterneter yang di pacu unichip,mortex,dan sebagainye.jd persoalan saye ade kah pivot power voltage yang sesuai utk mtr2 besar yang di pacu ber sama pc atu sebagainye.saya dah bertanye dg segelintir dengan pomen2 tp tk mendapat info yang jelas wlupn jawapanye sudah hampir sama dlm kotak fikiran saye.so,ade sesiape yang ble membantu.
_satu lagi disini mcm mane dapatkn garenew part ori oem,yang betul3 standert orijernel part,tentang berade rafi incdent pasal rantai tercabut tu saye rase itu bkn oart yang betul ori oem punye mugkin besar dari cina,atau taiwan.berbanding ori import dari singapore,dan perking nye berbeza dari yang recone wlupn hampir2 same berdasarkn pengalaman saye dan ape yang saye jmpe!!!apepn saye ingin berkongsi dan mencari panduan pada bikers yang berpengalaman,utk kegunaan sendiri dan pade bikers2 yang lain>>>>>>>>>>>>>>>>>>
senyum selalu......

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: up gred to enjin er6f.
« Reply #3 on: April 13, 2011, 08:35:06 AM »
saya bab modifi nie tak pernah buat... spt penambahan pc... sebab saya bkn yg bawak laju or racer..... kalu buat penambahan pun belum tentu motor tu boleh menampung tambahan kuasa... banyak yg kena tukar.. adalah lebih baik...beli motor yg model terbaru semua siap... hanya tukar mode dihujung jari anda.... mengikut cara bawak.. dan keadaan jln.. lebih selamat. apa yg saya tgk.. yg tukar2 brg nie.. akan timbul masalah lain.. duit kena tambah.. kalu duit banyak ok laa...

Tapi kalu nak mencuba pun ok gak...heheheh 

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
Re: up gred to enjin er6f.
« Reply #4 on: April 13, 2011, 08:27:16 PM »
asmlmkm semua bukers dan selamat malm,pd bro edi,ape yang aek ckp tu memang betul,tp biaselah ank2 melayu nikn kreatif dan suka mengkaji,hahaha tp mlgnye tk ramai ank melayu yang terkemuka.hahahaha.up gred mtr tu memang betul tp er6f ni masih baru lagi bro tk habis kaji lagi ni,falsafa mat rempit yang pernah saye dengar meter 180 mesti ble lebih dari 180.hahaha tp sye bkn mat rempit hehehe.bkn ape nk bertanye mtr ni agak2 ble naik 200 senang2 ble naik 220 tanpe memerlukan mase dan jalan yang panjang itu dah cukup,xlah kene tingal jauh sangt denagn geng2 arap.bile ride.hahahaha
senyum selalu......

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: up gred to enjin er6f.
« Reply #5 on: April 14, 2011, 11:37:22 PM »
memang betul...jgn kata kratif.. kejuruteraan memang hebat..... org jepun sampai 5 tahun dari lakaran sampai siap moto termasuk buat R&D nak siapkan moto.... sampai kat Malaysia.... tak sampai 3 hari.. dah bertukar..mcm transformer heheh kejap aje... jepun tgk pun pening...heheheh memang Malaysia boleh  ;D

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
Re: up gred to enjin er6f.
« Reply #6 on: April 15, 2011, 03:42:27 PM »
kau memang lawak lah edi,tp aku blum lihat lagi muka kau yang hensem tu,hahaha.itu lah pasal klu melake bikers ade r&d sendiri kan bagus,mcm buat high scan motor yang ade problem,up gred setiap part motor bahagian yang selalu merengek.mcm mane nk import barang ori direct denagn bengkel yang ble dipercayai kan bagus.kaye ah chai macm tu.hahahaha,tapi klu dapat labour charge yg murh bagus gak.klu kat melake ade mcm ni bikers2 luar pn cari pomen melake,hahaha cth pomen melake bikers pn dah banyak kat ah chai,dah tentu ah chai da ade pekerje yang bagus cth nye aku,hahahahaha sepatah aku tanye kat ah chai sepatah dia kasi jawapan,tpai x bro gua nk korek lagi dpat ilmu sikit2 xpelah lame2 jadi bukit.kuang3!
senyum selalu......

 

Jumlah User Yang Telah Visit