Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Author Topic: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?  (Read 34220 times)

Administrator

  • Administrator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2854
    • View Profile
Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« on: January 04, 2013, 03:45:51 PM »
Selalu sahaja new bikers yang baru hendak membeli motor akan bertanyakan soalan ini bila online/berjumpa... " Mahal ke nak menten motor besar nie bang?" "Saya nak beli Z800 tapi nak tanya mahal ke maintenancenya?"

Maintenance motor tertakluk kepada cara penggunaan kita sendiri. Ada yang ride secara berhemah dan ujung minggu shj maka maintenen adalah rendah mungkin tukau minyak hitam 3-4 bulan sekali, tayar setahun pun belum botak sebab bukan jenis main tarik..rantai ok aje walaupun dah 25ribu KM sebab oiling ikut jadual..wear and tear kurang sebab simpan motor dlm kelambu! haha

Biasanya kalau main motor nie memang tinggilah mentenen (tertakluk kepada pendapatan anda jugalah..kalau anda bergaji RM20K/month tak lah terasa tapi kalau gaji RM2K/month kena pikiaq  :( )

ketepikan dulu mentenen..amik aje roadtax + insurans = +- RM1800 / setahun..now amik sebulan maka duit roadtax and insurans yg anda kena put a side = RM150

Now amiklah anda jenis yg berhemah ..tukau minyak hitam setiap 3 bulan dan filter setiap 6 bulan ..minyak dah 3.1L (for Z800) so kenalah beli 4tong jugak for thw first time.. tayar setahun sekali (saya tukau tayar setahun 3-4 tayar belakang dan 2 tayar depan) rantai sprocket kira 50% sahaja down every year, break pad satu set every 1 year..now let see min expenses for yearly
Minyak Hitam = RM650
Filter = RM80
Rantai = RM500x50% = RM250
Tayar = RM1100
Brake Pad = RM500
Total = RM2580
Monthly /12 = RM215


So... monthly untuk maintenance + roadtaxinsurance = RM150 + RM215 = RM365

Now monthly expenses kat atas ini tidak termasuk lagi bayaran ansuran (jika ada), minyak petrol yg anda guna untuk ride, aksesori yg anda beli dan upgrade..dan juga waktu jatuh motor yg perlukan perbelanjaan tinggi juga.. hehehe.. so Selamat Membeli Superbike!!!

fighter69x

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 35
  • PanDu CerMat MinYak JiMaT!!!
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #1 on: January 04, 2013, 05:56:51 PM »
Terbaekkk,  good info..  Keep it up bro ;)

Kira mahal jgk maintenance superbike nie aek,  xmampu sy....  Haha ;D

Administrator

  • Administrator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2854
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #2 on: January 05, 2013, 12:52:40 PM »
Terbaekkk,  good info..  Keep it up bro ;)

Kira mahal jgk maintenance superbike nie aek,  xmampu sy....  Haha ;D

banyakler ko punya x mampu..yg ko pakai skrg tu apa? huhuhuh  ;D ;D :P :P

fighter69x

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 35
  • PanDu CerMat MinYak JiMaT!!!
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #3 on: January 05, 2013, 12:58:41 PM »
Eh sy tunggang unta je bro,  modal air ngan makan dier je....  Haha :D

mohsin_chan

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 67
  • Event kumpulan motor, kena datang naik motor!
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #4 on: January 05, 2013, 01:06:09 PM »
Tu yg aku guna sportbike jer wat masa ni. Superbike tak mampu...duit installment bulanan pun lom mampu lagi. Insya-Allah gaji dah RM20k baru mampu kot nak memilikinya.

izad mlk

  • Lesen GP
  • *****
  • Posts: 995
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #5 on: January 06, 2013, 11:35:00 AM »
good info...apa2 pun yg penting,tepuk poket tengok duit... ;D
but kalo pandai jaga elok2,insyallah,kurang la meragamnya...
yg paling penting kenal dan sedar kemampuan jentera yg anda
tunggang tu...walaupun unta,kalo tak check air,tercekik juga dia
nanti... 8)

sazaly sidek

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 686
  • apa yang penting....kerjasama.
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #6 on: January 07, 2013, 12:10:54 AM »
good info tuan admin.......yang penting ikut kemampuan.....janji boleh join ride
Senyum selalu....anda penentu segalanya...

CaptRahman

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2996
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #7 on: January 07, 2013, 09:54:09 AM »
Tambah lagi maintenance untuk riders..Boot, glove, jacket dan accesories lain yang perlu juga diganti..

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2535
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« Reply #8 on: January 07, 2013, 04:11:25 PM »
wuahhhh!!!  :o :o :o mmg da jangka.... kena buka account bank lain ni khas tuk moto nnti.. hahaha  ;)
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

 

Jumlah User Yang Telah Visit