Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Author Topic: moto goncang  (Read 5799 times)

ariffversys

  • Staff
  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 749
  • 0196717687
    • View Profile
moto goncang
« on: May 19, 2011, 11:17:21 AM »
pak2 melaka bikers, lari 140km-160km motor bergoncang dan berbuai, apa masalah ye pak, cam mana nak atasinya.
saya slow aje dan berhemah

Lemax

  • Global Moderator
  • Lesen GP
  • *****
  • Posts: 826
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #1 on: May 20, 2011, 03:48:09 AM »
pak2 melaka bikers, lari 140km-160km motor bergoncang dan berbuai, apa masalah ye pak, cam mana nak atasinya.

aku kalau bab-bab teknikal ni memang kurang arr ;D.. ada sape leh jawab.. plz respon

glovesidi

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 187
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #2 on: May 20, 2011, 11:45:09 AM »
 ::) same goes to me...tuang minyak..jalan jer..soalan ini rasanya mejar razak ada jawapkan dalam riding tips..sila rujuk disana.tq.

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #3 on: May 23, 2011, 10:25:23 PM »
sy rasa mybe suspension lmbut.....
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #4 on: May 23, 2011, 10:53:57 PM »
byk sebab.. boleh goncang.... balancing tayar x elok pun boleh jadi... angin tayar kurang pun boleh jadik...mcm2 boleh jadi hal...so banyak aspek kena check....  ::)

Hairol21

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 203
  • MBX 4038 Bukit Cheng Mobile +60183892112
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #5 on: June 26, 2011, 08:21:14 PM »
Hmmmm.......motor aku ok je.....cuma klu dah dekat 200 kmj tu ada gegau sikit aar....... :)
Know your limits,ride safely.......MBX4038

ariffversys

  • Staff
  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 749
  • 0196717687
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #6 on: June 26, 2011, 09:20:22 PM »
Masa balik dari Betong, ok pulak, lari 170kmj.
saya slow aje dan berhemah

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #7 on: June 26, 2011, 10:17:40 PM »
Masa balik dari Betong, ok pulak, lari 170kmj.

moto bro kena jln jauh2 dulu kot baru xde problem.. hehehe  ;D
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

yusri

  • Lesen Otai!
  • *******
  • Posts: 1640
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #8 on: June 26, 2011, 11:18:28 PM »
yer ke.... bkn tgk jer kat kdi br takde problum..... hahahahahahaha.....

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #9 on: July 14, 2011, 10:40:07 PM »
nak tau gak goncang macam mana bro,tapi klu er6f biasa tu,tapi tak kan 140 km sj dah goncang,areliment balik lah,dan mesti absauber dah lembut,cuba naik kan ajusterble satu atau dua mata.saya rasa masalah bleh sofl.klu berlaku juga lagi,mesti bearing tayar dah rosak,lower am punya oisil dah pecah,saya rasa bahagian ini saja yang ble buat motor berbuai takde tempat lain lagi..wasalam.
senyum selalu......

Amir Ferno

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 154
    • View Profile
Re: moto goncang
« Reply #10 on: July 25, 2011, 10:01:59 PM »
absober atau angin kurang kot

 

Jumlah User Yang Telah Visit