Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Poll

Pilih Logo Yang Anda Fikirkan Terbaik Untuk Melaka Bikers

Logo 1
27 (65.9%)
Logo 2
10 (24.4%)
Logo 3
0 (0%)
Logo 4
0 (0%)
Logo 5
4 (9.8%)

Total Members Voted: 41

Voting closed: May 26, 2011, 12:01:01 PM

Author Topic: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!  (Read 10084 times)

Administrator

  • Administrator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2854
    • View Profile
Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« on: May 23, 2011, 10:24:15 AM »
Salam sejahtera kepada semua MBian! Berikut adalah cadangan - cadangan logo yang teah dikemukakan untuk diundi sebagai logo official bagi MB. Anda boleh mengundi hanya sekali sahaja. Undian akan ditutup dan finalized logo akan dimuktamadkan dalam 3 hari dari sekarang. Terima kasih juga kepada semua yang telah contribute logos.



Logo 1 (Rafi)
Makna: Logo baru dengan konsep baru. Menggabungkan motor superbike yang melambangkan ultimate bikes dlm category permotoran dengan bendera melaka yg mempunyai bulan sebagai tayar belakang, bintang sebagai spocket atau pun bintang juga sebagai tanda kecemerlangan, dan konsep warna yg mewakili warna dlm bendera Melaka. Kegunaan blending bendera Melaka juga menunjukkan asalnya community. Garis lining >> kearah kanan yang membawa maksud menuju ke hadapan dan garis lining > berbentuk burung yang juga bermaksud bebas dimana riding ialah satu kebebasan. Aero atas visor bermaksud aerodinamik yang membawa maksud segala rintangan/halangan dapat diatasi. Huruf "e" yang mewakili tayar hadapan juga mewakili makna Internet yang membawa maksud era berteknologi maklumat. (p/s: domain www.melakabikers.com boleh diplih untuk diletak atau tidak dalam logo kemudian jika terpilih)



Logo 2 (Eddie)
Makna: Sebenarnya ia sebuah gambar atau lukisan melambangkan penunggang motor... dan logo nie kira sudah rasmi kpd xtvt bersama kerajaan..or bkn kerajaan.... masa 1st Melaka bike week pun guna logo nie....semasa Cherity Ride bersama Singapore & Melaka pun guna logo ini.



Logo 3 (Razak)
Makna: Gambar biker sedang whellie ini sebenarnya telah digunakan sejak awal pendaftaran di Jabatan Pendaftaran lagi.  Appreciation for the founder of the club.
Letterhead bagi logo ini juga ada pada saya dalam bentuk softcopy.  Nama sebenar yang didaftarkan adalah Kelab motosikal berkuasa tinggi Melaka. Dalam bahasa Inggeris tidak ditetapkan dan boleh diubah.  Dulu kita guna Melakasportsbikers.  Untuk commercial value, lebih cantik kita guna Melaka Bikers dari guna dalam bahasa Malaysia.




Logo 4
(FuadKawaEr6)
Makna: (Bro tolong message saya makna logo untuk dipost)



Logo 5 (Rafi)
Makna: Menggunakan logo asal Mlksportsbikers tetapi telah diberi nafas baru dengan perubahan dapat dilihat. Bendera Melaka telah diblend dalam logo asal. Tulisan Melakabikers juga telah diblend di tayar hadapan untuk huruf M dan S mewakili tayar belakang. (p/s: domain www.melakabikers.com boleh diplih untuk diletak atau tidak dalam logo kemudian jika terpilih)
« Last Edit: May 25, 2011, 10:24:28 AM by Administrator »

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #1 on: May 23, 2011, 12:31:31 PM »
rafi... bkn melakasuperbike... tapi nama asal mlksportsbikers..... ada pembetulan sikit.

Makna logo = sebenarnya ia sebuah gambar atau lukisan melambangkan penunggang motor... dan logo nie kira sudah rasmi kpd xtvt bersama kerajaan..or bkn kerajaan.... masa 1st Melaka bike week pun guna logo nie....semasa Cherity Ride bersama Singapore & Melaka pun guna logo ini... nie kenyataan tanpa dipolitikan.. or sokongan undian... ;)

Logo 5 tu pun boleh jika pembaruan ingin dibuat..menarik .... so kalu nak undi boleh undi 2 logo tak?? hehheheh ;D

rafi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 562
    • View Profile
    • Homestay Melaka
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #2 on: May 23, 2011, 02:08:19 PM »
ok roger corrected  ;D

razak

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 110
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #3 on: May 23, 2011, 03:41:20 PM »
Logo seperti di Logo 2 adalah sesuai.  Gambar biker sedang whellie ini sebenarnya telah digunakan sejak awal pendaftaran di Jabatan Pendaftaran lagi.  Appreciation for the founder of the club.

Letterhead bagi logo ini juga ada pada saya dalam bentuk softcopy.  Nama sebenar yang didaftarkan adalah Kelab motosikal berkuasa tinggi Melaka. Dalam bahasa Inggeris tidak ditetapkan dan boleh diubah.  Dulu kita guna Melakasportsbikers.  Untuk commercial value, lebih cantik kita guna Melaka Bikers dari guna dalam bahasa Malaysia. 

Saya cadangkan guna Logo 2. Bersejarah, telah dikenali ramai, simple dan berkesinambungan.
Mount up guys

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2534
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #4 on: May 23, 2011, 09:28:15 PM »
slepas brpenat2 fikir...  :D sy pilih logo 1..... hehehe
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

F4iring

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 59
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #5 on: May 24, 2011, 08:51:04 AM »
saya dah undi.... ;D

sehingga kini...
Question: Pilih Logo Yang Anda Fikirkan Baik Untuk Melaka Bikers 
(Voting closes: May 28, 2011, 10:24:15 AM)
Logo 1 - 12 (52.2%)
Logo 2 - 7 (30.4%)
Logo 3 - 0 (0%)
Logo 4 - 0 (0%)
Logo 5 - 4 (17.4%)
 
Total Voters: 23
 

Administrator

  • Administrator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2854
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #6 on: May 24, 2011, 12:20:44 PM »
Tempoh undi telah dipendekkan dari 5 hari ke 3 hari kerana saya rasa masa itu sudah mencukupi serta telah dihantar newsletter kepada semua registered user dan lagi satu supaya kain rentang dapat dibuat dengan logo yg telah dipilih untuk acara Ride Bersama Media pada 28hb Mei ini.

ijan fjr27

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 82
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #7 on: May 24, 2011, 12:32:03 PM »
Tempoh undi telah dipendekkan dari 5 hari ke 3 hari kerana saya rasa masa itu sudah mencukupi serta telah dihantar newsletter kepada semua registered user dan lagi satu supaya kain rentang dapat dibuat dengan logo yg telah dipilih untuk acara Ride Bersama Media pada 28hb Mei ini.
;D good idea..brpa kos buat banner..?

rafi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 562
    • View Profile
    • Homestay Melaka
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #8 on: May 24, 2011, 01:08:09 PM »
Rasanya tak mahal.. nanti carik penaja aje pun boleh atau pun seorang keluar RM1 pun rasanya dah boleh!

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #9 on: May 24, 2011, 03:23:26 PM »
Saya kurang bersetuju dgn memendekkan hari mengundi. biar dikekalkan kpd 5 hari agar masa yg diberi amat mencukupi dan tiada lagi timbul permasalahan kemudian hari.  :)

Administrator

  • Administrator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2854
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #10 on: May 24, 2011, 04:37:02 PM »
Saya kurang bersetuju dgn memendekkan hari mengundi. biar dikekalkan kpd 5 hari agar masa yg diberi amat mencukupi dan tiada lagi timbul permasalahan kemudian hari.  :)

Tuan Eddie, sebelum saya memendekkan tempoh hari mengundi yang asalnya 5 hari ke 3 hari, saya telah mengambil kira beberapa perkara dan langkah berikut:

-Sticky kan post mengundi supaya members nampak akan kewujudan undian ini
-Menghantar newsletter ke message dan email kepada semua registered user
-Menghantar sms ke semua handphone number yang ada dalam list saya.

Tujuan utama saya memendekkan tempoh adalah:

1. Supaya design banner dapat dibuat dan disiapkan pada hari Jumaat untuk digunakan pada event Ride with Media on Saturday morning.
2. Tidak perlu terlalu panjang untuk tempoh mengundi iaitu sehingga 5 hari kerana ada banyak perkara yang kita perlu selesaikan selepas Logo, seperti slogan jika ada, baju, letterhead, dan pelbagai lagi yang kesemuanya hanya dapat disetelkan selepas kita habis mengundi memilih logo.

Anyway jika saingan undi adalah terlalu dekat contohnya +- 5undi diantara logo-logo pemenang maka saya akan extendkan hingga 5 hari seperti asal untuk memastikan tiada masalah bangkit dimasa hadapan.

Terima kasih
« Last Edit: May 24, 2011, 05:53:20 PM by Administrator »

apokalips

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 22
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #11 on: May 24, 2011, 05:20:11 PM »
Salam,

Saya rasa semua logo ada keistimewaan tersendiri, kalau bole saya nak vote semua sbb semua pun best....cuma saya nak tanya utk logo 1 - ok x lambang bulan & bintang dijadikan tayar belakang, kalau lambang tu berada dibhg atas (x pastilah atas mana)....bkn apa takot pulak timbul isu 'kesensitifan' sesetengah org....(kalau keterlaluan statement ni mohon maaf...)

Just my 2cents
Eat Well...Stay Fit...Die Anyway

Administrator

  • Administrator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2854
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #12 on: May 25, 2011, 10:21:11 AM »
Salam,

Saya rasa semua logo ada keistimewaan tersendiri, kalau bole saya nak vote semua sbb semua pun best....cuma saya nak tanya utk logo 1 - ok x lambang bulan & bintang dijadikan tayar belakang, kalau lambang tu berada dibhg atas (x pastilah atas mana)....bkn apa takot pulak timbul isu 'kesensitifan' sesetengah org....(kalau keterlaluan statement ni mohon maaf...)

Just my 2cents


Thanks bro for the comment, ya mungkin bagi sesetengah orang isu kesensitifan akan timbul, anyway thats why kita ada voting, if fikir any logo sensitif then vote for your choice. Thanks 

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #13 on: May 25, 2011, 05:10:31 PM »
Salam,

Saya rasa semua logo ada keistimewaan tersendiri, kalau bole saya nak vote semua sbb semua pun best....cuma saya nak tanya utk logo 1 - ok x lambang bulan & bintang dijadikan tayar belakang, kalau lambang tu berada dibhg atas (x pastilah atas mana)....bkn apa takot pulak timbul isu 'kesensitifan' sesetengah org....(kalau keterlaluan statement ni mohon maaf...)

Just my 2cents


Thanks bro for the comment, ya mungkin bagi sesetengah orang isu kesensitifan akan timbul, anyway thats why kita ada voting, if fikir any logo sensitif then vote for your choice. Thanks 

saya setuju dgn bro Apo.... better jgn ada kes2 yg boleh menimbulkan "kesensitifan".. logo akan kita bawak kemana2.. jgn kata kita x hormat agama Islam... memandangkan lambang bulan & bintang adalah lambang Agama Islam...

Administrator

  • Administrator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2854
    • View Profile
Re: Undian Logo MB - Sila Undi Pilihan Logo Anda!
« Reply #14 on: May 25, 2011, 05:19:53 PM »
Salam,

Saya rasa semua logo ada keistimewaan tersendiri, kalau bole saya nak vote semua sbb semua pun best....cuma saya nak tanya utk logo 1 - ok x lambang bulan & bintang dijadikan tayar belakang, kalau lambang tu berada dibhg atas (x pastilah atas mana)....bkn apa takot pulak timbul isu 'kesensitifan' sesetengah org....(kalau keterlaluan statement ni mohon maaf...)

Just my 2cents


Thanks bro for the comment, ya mungkin bagi sesetengah orang isu kesensitifan akan timbul, anyway thats why kita ada voting, if fikir any logo sensitif then vote for your choice. Thanks  

saya setuju dgn bro Apo.... better jgn ada kes2 yg boleh menimbulkan "kesensitifan".. logo akan kita bawak kemana2.. jgn kata kita x hormat agama Islam... memandangkan lambang bulan & bintang adalah lambang Agama Islam...

Itu persepsi masing masing bagaimana kita melihat dan interpret logo tersebut. Tidak terdetik sedikit pun untuk menghina agama sendiri malah kewujudan bulan bintang itu sendiri disengajakan untuk menunjukkan Islam adalah agama rasmi... Bulan dan bintang jika diletakkan dibawah vector lining motor itu tidak bermaksud menghina agama kerana logo dengan sendirinya mempunyai kedudukan yang tinggi dalam sesuatu organisasi/pertubuhan, lagi jika dilihat dari satu sudut berbeza anda juga dapat melihat diatas bulan dan bintang itu adalah vector seekor burung yang membawa maksud keamanan dan kebebasan. Kegunaan bulan bintang itu adalah selari dengan kewujudan bendera Melaka dalam logo dan juga secara tak langsung bulan dan bintang melengkapkan hurue "e" untuk m"e"laka.

Sekali lagi ingin saya menekankan jika anda rasa logo itu tidak sesuai then pilih logo yg anda rasa baik dari penilaian anda.. as simple as that.

Terima kasih.
« Last Edit: May 25, 2011, 05:56:44 PM by Administrator »

 

Jumlah User Yang Telah Visit