Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Author Topic: fork brgegar bila da smpai top speed..??  (Read 4865 times)

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
fork brgegar bila da smpai top speed..??
« on: May 29, 2011, 02:27:26 PM »
saya prnah ride modenas jaguh kpunyaan ayah sy...
bila da smpai top speed dia..
fork depan rasa brgegar smacam.. gegar2 kuat lh...
knpa boleh jd mcm tu??? ???
otai2 melaka bikers tlong bg thu knpa boleh brgegar2 fork...
heehehe  ;D
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #1 on: May 29, 2011, 05:56:25 PM »
banyak sebab... tekanan angin pun boleh jadi.. tayar pun boleh jadi.. balancing pun boleh jadi.. minyak fork pun boleh jadi... mcm boleh jadi punca gegaran ... ;)

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #2 on: May 29, 2011, 07:12:40 PM »
ouh.. byk nye punce....  ;D
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

ariffversys

  • Staff
  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 749
  • 0196717687
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #3 on: May 29, 2011, 11:19:33 PM »
banyak nya boleh jadi, bro eddie suruh beli baru lah tu, hehehhe.
saya slow aje dan berhemah

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #4 on: May 29, 2011, 11:22:09 PM »
banyak nya boleh jadi, bro eddie suruh beli baru lah tu, hehehhe.


hehehe... bro eddie boleh blnja er6f satu kn...  ;) hahahaha ;D ;D
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #5 on: May 30, 2011, 08:10:41 AM »
tu la..tukar kunci aje semua setel.... nak belanja boleh no hal... tapi ada syaratnya..hehheheh ;D

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #6 on: May 30, 2011, 09:28:07 PM »
tu la..tukar kunci aje semua setel.... nak belanja boleh no hal... tapi ada syaratnya..hehheheh ;D

wahhhh...  :) ape syarat2 nye abg eddie.. hehehehe  ;D ;D ;D
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

eddie

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 512
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #7 on: May 31, 2011, 09:37:49 PM »
senang aje syaratnya.... beli aje moto tu..nanti saya belanja air suam kurang manis satu hehhehehe

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #8 on: May 31, 2011, 09:48:41 PM »
senang aje syaratnya.... beli aje moto tu..nanti saya belanja air suam kurang manis satu hehhehehe


hahaha.. blnja air je... ingat blnja satu moto skali... hahaha ;D ;D ;D
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

ston_kol

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 150
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #9 on: May 31, 2011, 10:40:20 PM »
senang aje syaratnya.... beli aje moto tu..nanti saya belanja air suam kurang manis satu hehhehehe


hahaha.. blnja air je... ingat blnja satu moto skali... hahaha ;D ;D ;D

Ada check wheel bearing?


Moto SRAD saya pernah jadik macam ni dulu.Satu bearing hilang.HampirĀ² kene tank slapper bila nak speeding....

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #10 on: May 31, 2011, 10:42:03 PM »
senang aje syaratnya.... beli aje moto tu..nanti saya belanja air suam kurang manis satu hehhehehe


hahaha.. blnja air je... ingat blnja satu moto skali... hahaha ;D ;D ;D

Ada check wheel bearing?


Moto SRAD saya pernah jadik macam ni dulu.Satu bearing hilang.HampirĀ² kene tank slapper bila nak speeding....


wheel bearing sy x check lg.. tp mungkin sbabnye tyar gelong??? ???
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #11 on: July 27, 2011, 04:20:17 PM »
halo helmi mootor pernah axcident ke...nak tau yang gegar apa...fork bergegar atau hendal bergegar?....cuba tengok dekat fork tu ada liq tak.seconely t fork mungkin dah bengkok,dan bearing dalam t tu dah pecah.satu lagi spring dalam fork tu mungkin taksama panjang....saya pn pernah mengalaminya.klu kun hendal dah krek kena tukar one set....wasalam
senyum selalu......

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2537
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #12 on: July 28, 2011, 03:49:33 PM »
halo helmi mootor pernah axcident ke...nak tau yang gegar apa...fork bergegar atau hendal bergegar?....cuba tengok dekat fork tu ada liq tak.seconely t fork mungkin dah bengkok,dan bearing dalam t tu dah pecah.satu lagi spring dalam fork tu mungkin taksama panjang....saya pn pernah mengalaminya.klu kun hendal dah krek kena tukar one set....wasalam

moto pnah eksinden time nk ambil koner... hehehe..  :)
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

mus90

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #13 on: August 14, 2011, 07:15:37 PM »
try tengok bearing cone....bnda ni terletak tengah2 fork tu...kadang bearing hilang leh jadi..atau pun pengunaan yang lasak menjadikan bearing dah out... ;)

mirak

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 130
    • View Profile
Re: fork brgegar bila da smpai top speed..??
« Reply #14 on: September 16, 2011, 12:45:22 AM »
try tengok bearing cone....bnda ni terletak tengah2 fork tu...kadang bearing hilang leh jadi..atau pun pengunaan yang lasak menjadikan bearing dah out... ;)
:) ;) setuju...

 

Jumlah User Yang Telah Visit