Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Author Topic: EO motorcycles  (Read 6460 times)

bedoqstar

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 32
    • View Profile
EO motorcycles
« on: June 04, 2011, 05:31:30 PM »
saja nak share dgn bro sume engine oil (EO) apa yang anda semua pakai, adakah mengikut spec yg diberi pada manual user atau anda ada spec sendiri yang digunakan.

saya buat masa  ini menggunakan Pennzoil fastrac 10w40 semi synthetic utk KTM adventure saya, kesimpulannya adalah sgt memuaskan, same par dgn silkolene 10w40 semi yg saya gunakan sebelumnya, saya service motor setiap 10,000km ttp mengikut spec user manual recommend 10w50 fully synthetic dari jenis motorex, tp terlalu hampeh selalu terjadi gear slip. sama jugak dgn motul fully 10w50 gear slip dan selalu engine bau hangit. 

lean on Pisa - Europe Tour

yusri

  • Lesen Otai!
  • *******
  • Posts: 1640
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #1 on: June 04, 2011, 08:24:45 PM »
perghhh..... leh servis 10,000 km skali....jimat tu...
tp sy dan rakan2 disini kami servis 3,000 ke 4,000 ribu km sekali... menggunakan motul fully sintatik 10/40... kwn2 yg gi trek menggunakan motul double eister 10/40.... adakah sy pun boleh berjimat mcm tuan apabila menggunakan minyak enjin seperti yg tuan syorkan....

bedoqstar

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 32
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #2 on: June 05, 2011, 05:32:07 PM »
perghhh..... leh servis 10,000 km skali....jimat tu...
tp sy dan rakan2 disini kami servis 3,000 ke 4,000 ribu km sekali... menggunakan motul fully sintatik 10/40... kwn2 yg gi trek menggunakan motul double eister 10/40.... adakah sy pun boleh berjimat mcm tuan apabila menggunakan minyak enjin seperti yg tuan syorkan....

xtau lak nak nak cakap leh jimat ke x, tp so far KTM den mmg 10,000km, modenas GT 128 guna minyak yg sama sevice 5,000km scooter elegen guna 10w40 fully syntheic for scooter pun 5,000km. saya motul mmg x guna dah lama ban.

cuma sekarang ni nak beralih ke racing series Pennzoil 10W50 esther tp mahal skit, member 2-3 org rekomen kata lgi baik dari 10w40 yg lama tu.
« Last Edit: June 05, 2011, 05:33:47 PM by bedoqstar »

lean on Pisa - Europe Tour

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2534
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #3 on: June 05, 2011, 08:36:54 PM »
byk2 jenama minyak enjin.. mana kh yg paling bagus??  ???
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

yusri

  • Lesen Otai!
  • *******
  • Posts: 1640
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #4 on: June 06, 2011, 12:00:46 AM »
racing series Pennzoil 10W50 esther berapa harganya.... adakah terdapat perbezaan yg ketara antara 10/40 dgn 10/50....

bedoqstar

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 32
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #5 on: June 06, 2011, 09:05:42 AM »
racing series Pennzoil 10W50 esther berapa harganya.... adakah terdapat perbezaan yg ketara antara 10/40 dgn 10/50....

next week baru nak mencuba bro, moto saya pun due minyak dah melebehi 10,000, tp kalau nak ikutkan penambahan esther adalah lebih baik walahualam, kena cuba dulu

lean on Pisa - Europe Tour

yusri

  • Lesen Otai!
  • *******
  • Posts: 1640
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #6 on: June 06, 2011, 11:27:56 AM »
tuan sangat berpengalaman dan penulis majalah permotoran, jadi sy akan cari minyak seperti yg tuan syorkan itu.....

rafi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 562
    • View Profile
    • Homestay Melaka
Re: EO motorcycles
« Reply #7 on: June 06, 2011, 05:55:19 PM »
bro Start... boleh saya tahu punca minyak motul tidak disyorkan?

yusri

  • Lesen Otai!
  • *******
  • Posts: 1640
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #8 on: June 06, 2011, 07:02:10 PM »
bro Start... boleh saya tahu punca minyak motul tidak disyorkan?
sbb gp tak guna lagi.... hehehehehe(aku plk yg jwb.. jgn marah)

arswadvers

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 707
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #9 on: June 06, 2011, 07:07:26 PM »
saja nak share dgn bro sume engine oil (EO) apa yang anda semua pakai, adakah mengikut spec yg diberi pada manual user atau anda ada spec sendiri yang digunakan.

saya buat masa  ini menggunakan Pennzoil fastrac 10w40 semi synthetic utk KTM adventure saya, kesimpulannya adalah sgt memuaskan, same par dgn silkolene 10w40 semi yg saya gunakan sebelumnya, saya service motor setiap 10,000km ttp mengikut spec user manual recommend 10w50 fully synthetic dari jenis motorex, tp terlalu hampeh selalu terjadi gear slip. sama jugak dgn motul fully 10w50 gear slip dan selalu engine bau hangit. 


klau pennzoil fastrac 10w40 dgn silkolene 10w40 mane lg best?

                              Pascal = Sesumpah

yusri

  • Lesen Otai!
  • *******
  • Posts: 1640
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #10 on: June 06, 2011, 07:14:24 PM »
racer pun minat nie..... arswad2..... en kena pakai minyak sponcer, kalau tak warrenty abis.....

bedoqstar

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 32
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #11 on: June 07, 2011, 08:14:45 AM »
saya x ckp saya x syorkan minyak motul,

tp saya pernah guna dan feedback sungguh mengecewakan jentera saya, member pun ramai memberikan pendapat sama, biasanya lepas 3000km, motor saya mengeleuarkan bunyi spt rod longgar dan bila bawa engine panas motor bunyi mcm rod longgar dan hangit, jadi saya terpaksa menukarkan minyak baru, bermakna life spend minyak tu x lama (mungkin utk motor jenis mcm saya), utk org mcm saya yg byk travel on bike, saya perlukan 1 minyak yg bagus dan tahan lama, sekurang2nya dpt 5000km (kalau lebih bonus), Silkolene so far adalah terbaik utk saya.

Semasa saya ride di europe mekanik sana rekomen saya shell 10W50 esther, mmg bagus thumb up dan long life utk engine saya, balik msia saya x jumpa shell yg ada esther, tahun lepas saya melawat kilang Pennzoil bersama 16 reporter magazine motorsikal seluruh dunia, mereka beri kami cuba minyak mereka. result mmg memuaskan, saya puas hati walaupun xder esther blend tp prestasi seperti Silkolene yg penah diguna.

Cubprix pun saya tgk Pennzoil dah 3 kali podium... hmmm tepuk dada tanya selera, sebab duit dan motor adalah hak anda.

lean on Pisa - Europe Tour

arswadvers

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 707
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #12 on: June 08, 2011, 01:21:19 AM »
sy stuju dgn pdapat bro start...

                              Pascal = Sesumpah

yusri

  • Lesen Otai!
  • *******
  • Posts: 1640
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #13 on: June 08, 2011, 11:23:55 PM »
tu baru kata pengulas yg terbaik.... syabas...

mus90

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #14 on: August 14, 2011, 10:22:33 AM »
setakat ni..penah try AGIP,CASTROL,TOP 1,NASA,PETRONAS,HDEO...dan sekarang PENNZOIL..sume semi sintetik...bagi saya...PENNZOIL terbaik.. ;D

 

Jumlah User Yang Telah Visit