Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Author Topic: EO motorcycles  (Read 6459 times)

fighter69x

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 35
  • PanDu CerMat MinYak JiMaT!!!
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #15 on: August 24, 2011, 04:32:27 PM »
wah ini macam kne try minyak penzoil nie

sy dr dlu pkai motul
tp btl la mcm yg bro bedoqstar ckap, lepas 3000km
mula ade bunyi2, pastu gear pown mcm xbest jer
maybe its time to move on

so harga Pennzoil fastrac 10w40 semi synthetic tu brape yea 1liter?

bedoqstar

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 32
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #16 on: August 28, 2011, 01:39:22 PM »
racing series Pennzoil 10W50 esther berapa harganya.... adakah terdapat perbezaan yg ketara antara 10/40 dgn 10/50....

salam saya baru balik dari tour Borneo (Kuching-KK). Jarak perjalanan sekitar 1400km (direct tidak termasuk offroad Kudat - Keningau). Flush EO lama 10W40 utk mencuba 10W50 ester dalam machine KTM adventure 990 saya. engine saya kurang panas lebih lancar. 6 hari jalan tarmac (hancur) kelajuan sekitar 120km - 160km engine stabil constant setiap masa, tidak terasa berat atau mengeluarkan bunyi kacang dlm enjin. gear slip tidak berlaku malahan temperture tidak mencecah melebehi setengah. KTM adventure hanya menggunakan satu kipas berdiameter 6" kalau nak ikutkan suhu borneo yg kadangkala mencecah 38c kadang2 akan meningkatkan suhu machine saya, tambahan lagi dengan jalan yg sibuk di KK.

sedikit info tentang ester synthetic molekulnya lebih stable memberi perlindungan dan berprestasi  menyejukkan enjin pada tahap tinggi. 

lean on Pisa - Europe Tour

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #17 on: September 14, 2011, 10:10:42 PM »
sory,,,,,

sebenarnya minyak kat malaysia banyak yang ricone oil..itu saja.yang banyak di pasaran kualiti amt rendah...saya pernah buat reguleter test yang sekadar ble pakai itu lah shell hilick atu petronas sintium yang grade dar 0 hing 5w40 ke tiga puluh.utk penzoil memang bagus tapi susah nak jumpa full importen origernal us..klu ada pun cap ayam entah apa je minyak yang di masuk kan...saya pernah guna penzoil dekat kereta 10w40,boleh pakai saja tapi after 3000 milage enjin berat,tukar drb hicom fully syn pun sama...sehell,petronas sintium sama saja sekadar ble pakai tapi utk peforeman not good..

dekat malaysia 10w40 banyak semi syn campur minyak mineral biasa tak bleh perform...klu nak paki gred 10w50 atau 10w60 fully dekat malaysia ni tak sesuai di iklim tropica suhu yang panas,minyak dia pekat sangat nanti enjin berat wlupun fully syn...10w50 ke 60 selalu digunakan pada jentera berat...

sekarang yang kiata nak pakai yang paling baik bukan lagi fully syn,kerana ia kebanyakkan tiada special bland..kebanyak kan sekarang utk perform ialah minyak sintetik....special bland enjin treatment atau easter bland...klu pakai minyak fully mesti kena pakai enjin treatmen extra baru saport utk perform kerana minayk fully memang licin tak cepat pecah tiad satu lapisan yang melindung enjin atou ring2 enjin.dan enjin treatmen dan oil treament adalah dua benda yang berbeza,oil treament selalu digunakan pada minyak mineral biasa semi utk memanjang hayat minyak tersebut supaya tidak cepat pecah pada suhu yang panas,enjin treatmen atu easter ia meninggalkan satu lapisan dalam enjin wlupun minyak itu dibuang harga dia pun ble tahan mahal..

saya perana guna minyak..
1.red line 10w40 fully syn us plus slick 50 enjin treatmen
2.armsoil 10w40 fully syn us plus slick 50 enjin treamen
3.liqui moly mos2 10w40 syn bland enjin treament
4.motul factre line duble easter 10w40 syn bland.
5.sikolene 10w40 fully syn us.

ini diantara minyak yang terbaik saya gunakan utk motor dan kereta.....utk motor saya gunakan motul factree line 10w40 syn duble easter yang beralih pada sicolene,rasa motul lagi saport dpd sikolene tersa enjin cepat panas.

utk kereta saya guna liqui moly mos2 10w40 syn bland special enjin treamen mos2 high temp havy duty 10k km waranty.jermeny,pio importen.paling smoth..
ini paling comicial economy berbanding special minyak  red line dan armsoil kerana plus enjin treamen 1 boto 800 ml harga dia satu ratus lebih, slick 50.....belanja kasar tapi memng puas hati,sampai lah berjumpa liqui moly mos2 for my car....yang terbaik...

dan motor motul factree line yang terbaik buat masa ini,ada juga liqui moly racing oil 5w40 10w40,..pun best...buang duit sikit tak pe tapi enjin guna 10 tahun pun tiptop.......wasalam...

dan motor motul factree line ini lah yang ter
senyum selalu......

pojie

  • Lesen B3
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
Re: EO motorcycles
« Reply #18 on: September 14, 2011, 10:25:05 PM »
10w50 1w60,hanya sesuai utk long distance.tapi tak sesuai utuk straight road atau utk performance,lagi2 mesin superbike....
senyum selalu......

 

Jumlah User Yang Telah Visit