Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Author Topic: FXR rebuilt from scrap to life :D  (Read 2996 times)

racingzonne

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
FXR rebuilt from scrap to life :D
« on: April 28, 2012, 05:16:43 PM »
Salam
Alamak td post kat english section da ter buat tajuk pun english da...
saje nak kongsi pengalaman n pupuk semangat DIY dikalangan Melaka Bikers :D
Hidup Melaka Bikers :D

Okeh....sejarah motot berplet moto JFK9327... motot ni asalnya kepunyaan seorang brader kat jb... pastu motot ni di wariskan kat adiknya... adiknya lanyak sampai jem pastu tinggalkan kat bawah rumah sampaila kene rembat ( ni tak pasti sebab klu kene rembat takkan siap geran + purchase agreement sekali ::)
motot ni last bergerak atas jalan adalah pada taun 2003 n lepas jem dibiarkan tersadai dibawah ujan.. pastu rim belakang kene rembat ngan malaun mane tah.... last2 motot ni aku jumpa kat kedai besi buruk (haha ni favourite aku la... g jalan2 usyar kot2 ader barang yang best leh beli murah2) so ternampak moto ni terselit bawah timbunan besi2 buruk... so aku tanye la... sekali ader siap geran n purchase order... dapatla rm3 rat :D sian tul tgk keadaannya...



pastu kasi lerai semua... mau cat balik
« Last Edit: April 28, 2012, 05:28:31 PM by racingzonne »

racingzonne

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #1 on: April 28, 2012, 06:09:22 PM »
kasi sambung skit lg
kasi bikin full firing... disebabkan takde mold kasi bikin pakai net besi apetah orang panggil :D



kasi terbalik, buh masking tape... n buh fibre.. slamberrrr

pastu da keras kasi buang rangka besi + masking tape


pastu kasi gosokkkk... manual punya :D


kasi psang tgk ok ke tak :D

wismilak

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
    • FaceBook
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #2 on: April 29, 2012, 02:27:49 AM »
boh le lagi gambor2...

tah bila la yang laen2 mao siap...

keke
 :D ;D
up up away~~

racingzonne

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #3 on: April 29, 2012, 03:39:42 PM »
okeh sambung lg... kasi bikin belah kiri moto..


kasi cat ape yang patut :D



racingzonne

  • Lesen L
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #4 on: April 29, 2012, 04:03:54 PM »
gambiran cat chasis takde lak.. huhu takpe kasik continue lg...
disebabkan rim belakang takde.. kasi halo2 member kat jepun.. dia nak balik sini... so suh dia carik rim ape2 yang best... dua minggu lepas tu dia kasi aku... perghhhhhh rim cbr250rr yang sangat rare :D
kasi wat bushing semua.. kasi attach.. perghhh cunnn.. rim lebar 3.5inch, 17 inch sub plak 17mm.. memang ngam...cuma kene adjust bushing skit je



kasi cat lak rim... lupe amik gambar gak.. ampes.. haha
pastu kasi search rim yang same design ngan rim ni... check2 kat tenet.. same design rim ngan nsr.. carik kat mudah... humagaih mahal gler.. carik2 dapat SP model.. lg hensem... 2.5 inch lak tu compare ngan std 1.85 :D
tembak chat n kasi pasang satu kali... enjin masih dalam wad :D



check spec tayar paling besar utk rim 3.5 adalah 140/70-17.. pergh rare lg... ape lg kasi turun sentul sambar yang baru punya... depan belakang punah rm800++

N.M. HILMI

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2534
  • Selamat Menungang!! :D
    • View Profile
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #5 on: April 20, 2013, 12:46:25 AM »
al-fatihah mad racingzonne.. salah satu thread yg arwah buat untuk kongsi ilmu beliau pd kita semua MB'ians...
meleper di tempat yg betul.. jom MIMC!!!

sazaly sidek

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 686
  • apa yang penting....kerjasama.
    • View Profile
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #6 on: April 20, 2013, 02:33:17 PM »
Salam takziah...Al-Fatihah
Senyum selalu....anda penentu segalanya...

rafi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 562
    • View Profile
    • Homestay Melaka
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #7 on: April 20, 2013, 03:57:55 PM »
Al fatihah...

CaptRahman

  • Moderator
  • Lesen Terbang!
  • *****
  • Posts: 2996
    • View Profile
Re: FXR rebuilt from scrap to life :D
« Reply #8 on: April 22, 2013, 03:41:49 PM »
Mbians akan membuat kutipan derma kilat di hari Annual Gathering dan BBQ Night nanti. Hasil dari derma tersebut akan diserahkan kepada keluarga Arwah...Harap maklum..

 

Jumlah User Yang Telah Visit