Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Topics - Administrator

Pages: [1] 2 3 ... 7
1
Rides / Program Rehlah Mahabbah (Kembara Muhibbah) Felda - 27/10/2013
« on: October 23, 2013, 12:15:42 AM »
Salam MB'ian!
JPM berbesar hati ingin menjemput Melaka Bikers (mereka minta 250cc dan keatas sahaja dr Melaka Bikers) untuk turut serta bersama dalam Program Rehlah Mahabbah (Kembara Muhibbah) yang akan berlansung pada 27 Oktober 2013 (Ahad) dan Program tersebut akan dirasmikan oleh YAB Ketua Menteri Melaka Dato' Sri Idris Harun. Kembara akan bermula dari Sungai Udang dan akan tamat di Hutan Percha. Sebanyak 100buah motor akan turut serta bersama dengan konvoi kereta yang dibantu oleh PDRM.
Peserta akan disediakan: Baju & Makanan/Minuman

RV: Petronas Cheng Jam 8.15am

Sila masukkan nama anda disini: (admin tolong updatekan nama2 yg dipost dari FB juga)
1. Rafi
2. Popeye & Wife
3. Wak Rejal
4. Mohd Ezuwan Zainal - fb
5. Fadli Zulkapli - fb
6. Rafael Licin - fb
7. Aziz
8. Zaki
9. Hassan
10. Roslan
11. Luqman Sabarudin - fb
12. Muhammad Shaifuldin - fb
13. Muhammad Hanafi (Achik) - fb
14. Faizuhar Razali - fb
15. Noraisyah Muhamad
16. MB Amir - fb
17. Fizan Mivec - fb
18. Ajay Ajay - fb
19. Sazaly Sidek
20. Aiman Razlyn - fb
21. Mohd Ridzuan Abidin - fb
22. Boy Mlly - fb
23. Fandy Dody - fb
24. Pilot ZX636
25. Shahrin Amri - fb
26. Firdaus Hamid - fb
27. Lemax
28. Zamri SAMB
29. Nash aka nasim
30. pakbunawe
31. Faisal n Odah
32. Abdul Ghani
33. Rostam Mansor fb
34. Jun n Zan fb
35. Mohd Shafiq - fb
36. Shahrul Zaman - fb
37. Nor Azmidy Ismail - fb
38. Shahdan
39. Helme
40. Rais yacob - fb
41. Mohd Eddy Mohtar - fb
42. Azizatul Janna - fb
43. Fidzrul Azuan - fb
44. Mohd Nazimuddin - fb
45. Abdul Aziz Abdul Razak - fb
46. Zul Hanie - fb
47. Shatez Natez - fb
....lai lai lai!
...
Ako zaheed Fz - fb - saiz L & S  :P
Tq
....lai lai lai lai

2
Salam Ramadhan kepada semua MB'ian!

Alhamdulillah Ramadhan tiba lagi dan kita diberi nikmat oleh Allah SWT untuk meraikan Ramadhan tahun ini. Seperti biasa pada bulan Ramadhan kita akan meraikan diri kita bersama semua MB'ian bersama sama berbuka puasa untuk merasai makanan enak dan lazat Buffet Ramadhan di Hotel. Kali ini kita akan berbuka seperti berikut:

Tarikh: 19th July 2013 (Jumaat)
Time: 6.45pm
Tempat: Hotel Emperor Melaka (Jln Munshi Abdullah)
Bayaran: RM30/head (Bayar dihotel pd hari jumaat nanti)
Kanak - kanak umur dibawah 9tahun Percuma
Makanan: Pelbagai masakan lazat melayu Melaka sehingga menjilat jari ..siap ada Kambing Golek!


Sila masukkan Nama, Jumlah Orang Dewasa dan No Tepon atau boleh klik sini utk masukkan nama kat FB http://www.facebook.com/groups/melakabikers/ 
1. Rafi = 10pax = 0126774777
2. Capt Rahman = 4pax = 0126181962
3. muhammad adam = 1pax = no 01126827704
4. syafinaz = 1 pax
5. pilot = 1 pax = 0142642411
6. muhammad nazhan syafiq = 1 pax = 012-9747452
7. Abd Razak Ismail(perantau) = 3 pax
8. muhammad adam = 1 pax = 01126827704
9. Kassim ( Cendol ) = 1 pax  = 016-6545911
10. Wak Rejal = 1 Pax = 017-2475105
11. Fha'arella Achik = 1 Pax
12. Nazir Sofian = 2 pax
13. Mohd Eddy Mohtar = 2pax = 019 2899619
14. Mohd Shafiq = 1pax
15. Irwan Nasir = 4pax
16. Prince Awan awan = 1pax = 0142371042
17.  K.jun = 8pax(1 kanak2) =
18. mohd ali = 5pax(3kanak2) =
19. man kidam = 5 pax (2 kanak2) =
20. Arswad = 1 pax
21. mizi = 1 pax =
22. Wahab = 3pax =
..lai lai lai lai kasi bedal itu malam sambil golak ketawa!  ;D ;D  (ADMIN TOLONG UPDATEKAN NAMA DARI FB JUGAK) TQ

3
Salam 1MB'ian!

Ride merasai angin sejuk sepoi sepoi bahasa Genting Highland akan diadakan seperti berikut:

Tarikh: 19th May 2013
Masa: 9.00am
RV: Petronas Tol Ayer Keroh
Penghulu: Rafi C70x


Jommm kita ride sambil pekena angin shahdu sepoi sepoi bahasa!!

4
Perjumpaan/TTs / Tempahan Baju Official Annual Gathering - 2
« on: April 17, 2013, 03:17:13 PM »
Salam 1MB'ian!

Tempahan baju tshirt official untuk event Annual Gathering ke- 2 kini dibuka.. sila update nama anda .

Harga anggaran: RM20/helai
Material : Cotton Round Neck
Tarikh tutup tempahan : Jumaat 19/04/2013 Jam 12pm


Nama :        Unit        :   Size : No HP

No   Nama      Jumlah   S   M   L   XL   XXL   XXXL
1   Ai Zat      1         1         
2   Aizat Star Walker      2      1   1         
3   Aiman Razlyn      1      1            
4   Alfi Gunsmoke      2         1      1   
5   Apak Proton      2         1      1   
6   AP Awesome      2      2            
7   Atul (Apak)      1   1               
8   Awan      1   1               
9   Azura Ismail      1   1               
10   Adam Vellten      1            1      
11   Betty Razueka      2      1         1   
12   Capt Heedayat      2      1      1      
13   Capt Rahman      5   2   2          1   
14   Cikgu Azmidy      1               1   
15   Ct Yang      1         1         
16   Dzulkarnain Aziz      2      1   1         
17   Eddy Mohktar      1          1         
18   Ezat 250      1         1         
19   Ezrin M Isa      2   1      1         
20   Faizal Ismail Odah      2      2            
21   Firdauz Hamid      1         1         
22   Habarim Siron      1            1      
23   Hamzah Joe      1         1         
24   Hanafi Boy      2                   2
25   Hilmi Akrapovic      1               1   
26   Ilham kapal korek      1      1            
27   Iz mal      1            1      
28   Jebat Mickey      1            1      
29   Junaida Daud      3          2   1      
30   Kamarul ACA      5   2   1   2         
31   Khairul21      1            1      
32   Lanun D'Lalok      3      2   1         
33   Lemaq      1         1         
34   Man Kidam      1      1            
35   M Fazli fz 150      1            1      
36   Mohd Ridzuan Abidin      2               2   
37   Mohd Shafiq versys      1         1         
38   Muhammad Fadli Zulkifli      1         1         
39   Nazir Sofian FZ150      1       1            
40   PakBunawe Kuza Lala Lala      1         1         
41   Rafi Ahmad      4      1   2      1   
42   Razak Perantau      3      1   1   1      
43   Redzuan (Shaz Wira)      1               1   
44   Shatez Natez      1   1               
45   Shaz Wira      2         1   1      
46   Shaweeda Weeda      1      1            
47   Shah Eizwan      1         1         
48   Supian Ahmad      2            1   1   
49   Syafinaz      1      1            
50   Syahrul Yu      2         2         
51   Wan Rabbit      2      1   1         
52   Wahab ZX10      6   1   1   2   2      
53   Wan Shah      2      1         1   
54   Yarh Wan      2   1   1            
55   Zaini JPJ      2      2            
56   Zamri Fakir Muhamad      4      2   2         
57   Zal Hani      2         2         
58   Z8      2   1      1         
59   Wak Rejal      1         1         
60   Bilal      1         1         
61   Ghani 250      1         1         
62   Sazaly Sidek      1         1         
63   Zulkifli Ibaq      3   1   1      1      
64   Angah      1      1            
65   Azzfar      1               1   
66   Nik Karim      1            1      
67   Azlizal Ramat (Offshore)      2      1      1      
68   Din ICU      2            1   1   
69   Nawza      1                  1
70   Mazlan Dang      1               1   
71   Zulhairi Telok Mas      1               1   
72   Ramly Gagento      1            1      
73   Helmi Hamzah      1      1            
74   Wahab ZX10 (Additional)      1            1      
75   Cicikamaruwey      2   2               
....


Tempahan sudah di tutup...

5
Berita/News / Membeli Motor Singapore
« on: February 28, 2013, 12:28:20 PM »
Kerajaan Malaysia TIDAK pernah mengeluarkan AP untuk ASEAN COUNTRY
Jadi sebarang pembelian kenderaan dari Singapore, Thailand, Brunai dan Indonesia adalah tidak sah...... Sepanjang sy menyertai Kelab Motosiakal Kastam Selangor ....Telah banyak motosikal Singapore yg mereka rampas.... yg kena tahan dan denda sebanyak RM5k...... Semua kenderaan Singapore/ Thailand yg di beli oleh rakyat Malaysia adalah menyalahi undang2 Malaysia..... Untuk lebih menyakinkan tuan2 sekelian... eloklah pergi kemana mana pejabat kastam seluruh Malaysia......dan tanyakan pada mereka mengenai pembeliaan kenderaan dari Singapore....
Fikirlah sebelum melabur wang yg banyak... jangan nanti untung secupak rugi segantang...

Kedua:

Langkawi n Simgapore adelah berbeza.... Langkawi adalah sebahagian Malaysia....Yg boleh bawak kat Semenanjung selama 3 bulan tu adalah penduduk Langkawi....tp lps 3 bulan di kena masuk balik ke Langkawi....Ini boleh di buat dlm setahun. Kalau kita duduk kat Semenanjung boleh beli keta langkawi..tp kena la pakai alamat Langkawi...lps 3 bulan kena masuk balik Langkawi.

Yang kes Kenderaan Singapore (kereta/motor).....Rakyat Malaysia boleh beli kenderaan Singapore....kerajaan Singapore x der masaalah....asalkan document cukup bg pihak Singapore.....Lepas beli kita nk bawak masuk Malaysia kena lalu kat Kastam....Kastam akan tanya mana AP. AP ni hanya boleh diperolihi d MITI (kementrian perdagangan)....Kalo x der AP..maka kastam akan rampas kenderaan tersebut.....pembeli akan ditahan dan dikompaun sebanyak RM5,000.00 atau sekiranya di bawa ke mahkamah maka dendanya adalah 20kali harga kenderaan tersebut. Kalau kita pergi ke Kementerian Perdagangan dan nak mintak AP...lupakan saja.... AP hanya di keluarkan pada
i). Pelajar yg belajar di luarnegara.....
ii) Pekerja yg bekerja di luar negara....
iii) Syarikat pengimpot kenderaan....
Kalau kita saje2 nak mintak AP sbb nk beli kenderaan Singapore....LUPERKAN.

Kes motor Singapore yg berlambak2 kat Malaysia ceritanya cam ni...

Rakyat Singapore adalah digalakkan melupuskan kenderaan selepas 5 tahun.... Kenderaan yg lebih 5 tahun tapi jika masih hendak di gunakan maka insuran nya terlalu tinggi....boleh mencapai 500%. Jadi mereka terpaksa melupuskan kenderaan tersebut....dan membeli kenderaan baru yg mana kenderaan baru tersebut akan diberi rebet oleh kerajaan mereka... dh la motor dia orang murah.... dapat ribet pulak... Jadi lebih menguntungkan kalau dia orang lupuskan kenderaan tersebut.....

Jadi...dengan kesempatan ini ada satu sendikit di JB buat bisnes dengan membeli kenderaan ni dan jual di Malaysia......Caranya.....Sendikit ni akan menghubungi rakyat Singapore nak jual kenderaan yg dh dilupuskan dengan harga yg amat murah.....rakyat Singapore ni akan bawak masuk Malaysia kenderaan ni..dan jual pada sendikit.....

Sendikit ni akan membuat document palsu (Document asal telah di ambil oleh kerajan Singapore.)...Dan jual pada kita....Pernah terjadi pada seorang kawan sy yg beli moto Singapore....selepas beli beliau pegi Singapore ...Semasa nak melepasi kastam Singapore...dia kena tahan oleh kastam Singapore..... Kesalahannya adalah memiliki motosikal yg telah tidak ujud di Singapore. Beliau kena tahan semalam dan di denda sebanyak $2,500.00 ...motor kena rampas.

Yg beli moto Singapore n duk Kat Malaysia...... Kastam Malaysia sentiasa mengadakan operasi mencari kereta/moto Singapore......maklumat yg saya terima dari kastam...sesiapa yg boleh memberi maklumat hingga tertangkapnyer kenderaan Singapore...maka pemberi maklumat tu akan memperolihi 10% dari harga lelong kenderaan tersebut....sbb tu dia orang yg beli moto S,pore ni akan bertempiaran lari kalau nampak skuad pencegah kastam..... mengapa dia org lari?......sbb mereka tau mereka beli secara haram.

Secara logiknye....Kalau benarlah moto Singapore boleh digunakan secara sah dan didaftarkan di Malaysia maka x kan ada kedai2 motosikal sbk di Malaysia... nk wat aper beli R1 RM70/RM80k.. sedangkan kalu beli motor Singapore cumer RM30/RM40 k saja.... Pikir2kan lah....Wassallam.

6
Perjumpaan/TTs / Menyambut Group Z800 Malaysia ke Melaka - 24th Feb 2013
« on: February 14, 2013, 09:15:24 AM »
Salam 1MB'ian!

Group Z800 Malaysia akan mengadakan Ride ke Melaka pada 24th February 2013 (Ahad). Selaku tuan rumah, kita diminta untuk menyambut kedatangan mereka dari toll ayer keroh ke beberapa destinasi di sekitar Melaka. Oleh yang demikian input / cadangan dari MB'ian semua amat dialu-alukan...

Tarikh: 24th Feb 2013 (Ahad)
RV: 11am di Petronas Toll Ayer Keroh
Jumlah Biker: 60motor

Cadangan Awal:
- Ketibaan di Tol Ayer Keroh
- Pekena Cendol Kassim
- Bergambar di Jam Besar / A Famosa
- Sembahyang di Masjid Selat
- Makan Tengahari (Asam Pedas ke?)
- Ride ke Klebang Santai di Dataran / Submarrine
- Pekena Coconut Shake
- Ada cadangan lain sila tokok dan tambahkan...


7
Perjumpaan/TTs / TTS Bersama Thetokwan Bikers Cover
« on: February 08, 2013, 02:29:54 PM »
Salam 1MB'ian!
Thetokwan Bikers Cover akan datang ke Melaka bersama Moto Guzzi esok (Sabtu 9th Feb). Diminta semua MB'ian dapat meramaikan sesi penggambaran dan TTS bersamanya seperti berikut:

TTS Sambil Bergambar di Bangunan Merah (Stadthuys)
Tarikh: 9th Feb 2013
Masa: Jam 3pm di Kedai Kassim Cendol

Jomm zasss sambil muka masuk majalah hehehe!

8
Salam 1MB'ian!

Pihak Kawasaki Jepun akan datang ke Zong Heng Motor di Bukit Baru untuk interview Bro Rafi dan Aswad selaku pengguna Z800. Oleh yang demikian pihak ZOng Heng amat mengalu-alukan kedatangan semua ahli Melaka Bikers untuk meramaikan majlis tersebut .

Date: 26th January 2013
Time: 1pm di Zong Heng

Kita akan ke Zong Heng selepas Ride Save Gava yg diadakan pada pagi tersebut - Harap Maklum

9
Rides / Ride: Save Gaza with CTRM Melaka - 26th January 2013
« on: January 22, 2013, 09:24:14 PM »


Salam 1MB'ian!

Pihak CTRM dengan kerjasama semua wakil kelab permotoran dan kereta Negeri Melaka akan mengadakan kutipan untuk dana Palestine.

Pihak Melaka Bikers dijemput untuk escort dan mengadakan kutipan dengan aktiviti membonceng motor (seperti yg kita buat di Padang Pahlawan).

Date: 26th January 2013
RV : 7.00am di CTRM Batu Berendam Melaka
Penghulu: Jebat
Bayaran: RM25 termasuk baju dan derma ke tabung gaza



10
Salam 1MB'ian

President SAM Dato' Seri Zahid Hamidi yang juga merupakan Menteri Pertahanan Malaysia menjemput Melaka Bikers untuk hadir ke Majlis Perkahwinan anak beliau Ahmad Syafiq Hazieq seperti berikut:

Tarikh: 25th January 2013
RV: Petronas Tol Ayer Keroh Jam 6.00pm


Penghulu Ride: Bro Popeye


11
Report / Pictures / Jamuan Hari Jadi Rafi
« on: January 19, 2013, 01:35:06 AM »
Terima kasih kepada semua MB'ian yang telah datang ke jamuan hari jadi saya walaupun hujan dan perubahan lokasi dari eye on ke rumah saya..amat terharu dengan sambutan yang sungguh menakjubkan..terima kasih dari saya dan keluarga!!






















12
Rides / Ride Escort Perkahwinan Anak Bro Zul - 27 January 2013
« on: January 18, 2013, 11:34:52 AM »



Salam 1MB'ian!

MB'ian Bro Zul menjemput bikers semua untuk hadir ke majlis pekahwinan anak lelaki beliau seperti berikut:

Tarikh: 27 January 2013 (Ahad)
RV: Petronas AMJ Semabok yang ada KFC dkt Simpang Trafic Light  (11.50am)


Beliau berhajat untuk buat escort/berarak dengan motor, oleh itu participant dari kengkawan semua adalah amat dialu-alukan.

Masukkan nama anda untuk confirmation
- Rafi
- Faizal Er6 & wife
- Kawanzz
- Capt Rahman & wife
- Fido dido
-lai lai lai lai besok manalah tahu anak ko lak nak kahwin ..err atau ko yg nak kahwin nak berarak dgn motor pulak!!  :P :P :P :P :P


13
Salam 1MB'ian
Popeye mengajak semua MB'ian untuk menyambut rombongan Tengku Temenggong Terengganu & Tengku Omar yang dalam Promosi  sempena Terengganu Bike Week. Semua MB'iam diminta:

RV: Petronas Ayer Keroh dkt Toll ( Jam 10.00am)

Sila dtg beramai-ramai!!

14
Sembang-Sembang Kedai Kopi / Tinggikah Kos Untuk Maintenance Superbike?
« on: January 04, 2013, 03:45:51 PM »
Selalu sahaja new bikers yang baru hendak membeli motor akan bertanyakan soalan ini bila online/berjumpa... " Mahal ke nak menten motor besar nie bang?" "Saya nak beli Z800 tapi nak tanya mahal ke maintenancenya?"

Maintenance motor tertakluk kepada cara penggunaan kita sendiri. Ada yang ride secara berhemah dan ujung minggu shj maka maintenen adalah rendah mungkin tukau minyak hitam 3-4 bulan sekali, tayar setahun pun belum botak sebab bukan jenis main tarik..rantai ok aje walaupun dah 25ribu KM sebab oiling ikut jadual..wear and tear kurang sebab simpan motor dlm kelambu! haha

Biasanya kalau main motor nie memang tinggilah mentenen (tertakluk kepada pendapatan anda jugalah..kalau anda bergaji RM20K/month tak lah terasa tapi kalau gaji RM2K/month kena pikiaq  :( )

ketepikan dulu mentenen..amik aje roadtax + insurans = +- RM1800 / setahun..now amik sebulan maka duit roadtax and insurans yg anda kena put a side = RM150

Now amiklah anda jenis yg berhemah ..tukau minyak hitam setiap 3 bulan dan filter setiap 6 bulan ..minyak dah 3.1L (for Z800) so kenalah beli 4tong jugak for thw first time.. tayar setahun sekali (saya tukau tayar setahun 3-4 tayar belakang dan 2 tayar depan) rantai sprocket kira 50% sahaja down every year, break pad satu set every 1 year..now let see min expenses for yearly
Minyak Hitam = RM650
Filter = RM80
Rantai = RM500x50% = RM250
Tayar = RM1100
Brake Pad = RM500
Total = RM2580
Monthly /12 = RM215


So... monthly untuk maintenance + roadtaxinsurance = RM150 + RM215 = RM365

Now monthly expenses kat atas ini tidak termasuk lagi bayaran ansuran (jika ada), minyak petrol yg anda guna untuk ride, aksesori yg anda beli dan upgrade..dan juga waktu jatuh motor yg perlukan perbelanjaan tinggi juga.. hehehe.. so Selamat Membeli Superbike!!!

15
Salam 1MB'ian!
Pertubuhan Belia Pemikir Muda (PPM) menganjurkan Event Hari Keluarga Kelab Kereta & Motorsikal Seluruh Melaka akan diadakan esok (Selasa 25 Dec) di Pantai Puteri Melaka. Semua MB'ian yang nak join sila RV di Limbongan Bistro jam 7.30am (PAGI). Penganjur ada menyediakan baju event dan tetakluk kepada first come first served basis. (Makan & Minum disediakan) Jommmm!!!!

Pages: [1] 2 3 ... 7
Jumlah User Yang Telah Visit