Melaka Bikers - It's not what you ride, it's that YOU ride!

English Zone => Technical Discussion on Bikes => Topic started by: bedoqstar on June 04, 2011, 05:31:30 PM

Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Title: EO motorcycles
Post by: bedoqstar on June 04, 2011, 05:31:30 PM
saja nak share dgn bro sume engine oil (EO) apa yang anda semua pakai, adakah mengikut spec yg diberi pada manual user atau anda ada spec sendiri yang digunakan.

saya buat masa  ini menggunakan Pennzoil fastrac 10w40 semi synthetic utk KTM adventure saya, kesimpulannya adalah sgt memuaskan, same par dgn silkolene 10w40 semi yg saya gunakan sebelumnya, saya service motor setiap 10,000km ttp mengikut spec user manual recommend 10w50 fully synthetic dari jenis motorex, tp terlalu hampeh selalu terjadi gear slip. sama jugak dgn motul fully 10w50 gear slip dan selalu engine bau hangit. 
Title: Re: EO motorcycles
Post by: yusri on June 04, 2011, 08:24:45 PM
perghhh..... leh servis 10,000 km skali....jimat tu...
tp sy dan rakan2 disini kami servis 3,000 ke 4,000 ribu km sekali... menggunakan motul fully sintatik 10/40... kwn2 yg gi trek menggunakan motul double eister 10/40.... adakah sy pun boleh berjimat mcm tuan apabila menggunakan minyak enjin seperti yg tuan syorkan....
Title: Re: EO motorcycles
Post by: bedoqstar on June 05, 2011, 05:32:07 PM
perghhh..... leh servis 10,000 km skali....jimat tu...
tp sy dan rakan2 disini kami servis 3,000 ke 4,000 ribu km sekali... menggunakan motul fully sintatik 10/40... kwn2 yg gi trek menggunakan motul double eister 10/40.... adakah sy pun boleh berjimat mcm tuan apabila menggunakan minyak enjin seperti yg tuan syorkan....

xtau lak nak nak cakap leh jimat ke x, tp so far KTM den mmg 10,000km, modenas GT 128 guna minyak yg sama sevice 5,000km scooter elegen guna 10w40 fully syntheic for scooter pun 5,000km. saya motul mmg x guna dah lama ban.

cuma sekarang ni nak beralih ke racing series Pennzoil 10W50 esther tp mahal skit, member 2-3 org rekomen kata lgi baik dari 10w40 yg lama tu.
Title: Re: EO motorcycles
Post by: N.M. HILMI on June 05, 2011, 08:36:54 PM
byk2 jenama minyak enjin.. mana kh yg paling bagus??  ???
Title: Re: EO motorcycles
Post by: yusri on June 06, 2011, 12:00:46 AM
racing series Pennzoil 10W50 esther berapa harganya.... adakah terdapat perbezaan yg ketara antara 10/40 dgn 10/50....
Title: Re: EO motorcycles
Post by: bedoqstar on June 06, 2011, 09:05:42 AM
racing series Pennzoil 10W50 esther berapa harganya.... adakah terdapat perbezaan yg ketara antara 10/40 dgn 10/50....

next week baru nak mencuba bro, moto saya pun due minyak dah melebehi 10,000, tp kalau nak ikutkan penambahan esther adalah lebih baik walahualam, kena cuba dulu
Title: Re: EO motorcycles
Post by: yusri on June 06, 2011, 11:27:56 AM
tuan sangat berpengalaman dan penulis majalah permotoran, jadi sy akan cari minyak seperti yg tuan syorkan itu.....
Title: Re: EO motorcycles
Post by: rafi on June 06, 2011, 05:55:19 PM
bro Start... boleh saya tahu punca minyak motul tidak disyorkan?
Title: Re: EO motorcycles
Post by: yusri on June 06, 2011, 07:02:10 PM
bro Start... boleh saya tahu punca minyak motul tidak disyorkan?
sbb gp tak guna lagi.... hehehehehe(aku plk yg jwb.. jgn marah)
Title: Re: EO motorcycles
Post by: arswadvers on June 06, 2011, 07:07:26 PM
saja nak share dgn bro sume engine oil (EO) apa yang anda semua pakai, adakah mengikut spec yg diberi pada manual user atau anda ada spec sendiri yang digunakan.

saya buat masa  ini menggunakan Pennzoil fastrac 10w40 semi synthetic utk KTM adventure saya, kesimpulannya adalah sgt memuaskan, same par dgn silkolene 10w40 semi yg saya gunakan sebelumnya, saya service motor setiap 10,000km ttp mengikut spec user manual recommend 10w50 fully synthetic dari jenis motorex, tp terlalu hampeh selalu terjadi gear slip. sama jugak dgn motul fully 10w50 gear slip dan selalu engine bau hangit. 


klau pennzoil fastrac 10w40 dgn silkolene 10w40 mane lg best?
Title: Re: EO motorcycles
Post by: yusri on June 06, 2011, 07:14:24 PM
racer pun minat nie..... arswad2..... en kena pakai minyak sponcer, kalau tak warrenty abis.....
Title: Re: EO motorcycles
Post by: bedoqstar on June 07, 2011, 08:14:45 AM
saya x ckp saya x syorkan minyak motul,

tp saya pernah guna dan feedback sungguh mengecewakan jentera saya, member pun ramai memberikan pendapat sama, biasanya lepas 3000km, motor saya mengeleuarkan bunyi spt rod longgar dan bila bawa engine panas motor bunyi mcm rod longgar dan hangit, jadi saya terpaksa menukarkan minyak baru, bermakna life spend minyak tu x lama (mungkin utk motor jenis mcm saya), utk org mcm saya yg byk travel on bike, saya perlukan 1 minyak yg bagus dan tahan lama, sekurang2nya dpt 5000km (kalau lebih bonus), Silkolene so far adalah terbaik utk saya.

Semasa saya ride di europe mekanik sana rekomen saya shell 10W50 esther, mmg bagus thumb up dan long life utk engine saya, balik msia saya x jumpa shell yg ada esther, tahun lepas saya melawat kilang Pennzoil bersama 16 reporter magazine motorsikal seluruh dunia, mereka beri kami cuba minyak mereka. result mmg memuaskan, saya puas hati walaupun xder esther blend tp prestasi seperti Silkolene yg penah diguna.

Cubprix pun saya tgk Pennzoil dah 3 kali podium... hmmm tepuk dada tanya selera, sebab duit dan motor adalah hak anda.
Title: Re: EO motorcycles
Post by: arswadvers on June 08, 2011, 01:21:19 AM
sy stuju dgn pdapat bro start...
Title: Re: EO motorcycles
Post by: yusri on June 08, 2011, 11:23:55 PM
tu baru kata pengulas yg terbaik.... syabas...
Title: Re: EO motorcycles
Post by: mus90 on August 14, 2011, 10:22:33 AM
setakat ni..penah try AGIP,CASTROL,TOP 1,NASA,PETRONAS,HDEO...dan sekarang PENNZOIL..sume semi sintetik...bagi saya...PENNZOIL terbaik.. ;D
Title: Re: EO motorcycles
Post by: fighter69x on August 24, 2011, 04:32:27 PM
wah ini macam kne try minyak penzoil nie

sy dr dlu pkai motul
tp btl la mcm yg bro bedoqstar ckap, lepas 3000km
mula ade bunyi2, pastu gear pown mcm xbest jer
maybe its time to move on

so harga Pennzoil fastrac 10w40 semi synthetic tu brape yea 1liter?
Title: Re: EO motorcycles
Post by: bedoqstar on August 28, 2011, 01:39:22 PM
racing series Pennzoil 10W50 esther berapa harganya.... adakah terdapat perbezaan yg ketara antara 10/40 dgn 10/50....

salam saya baru balik dari tour Borneo (Kuching-KK). Jarak perjalanan sekitar 1400km (direct tidak termasuk offroad Kudat - Keningau). Flush EO lama 10W40 utk mencuba 10W50 ester dalam machine KTM adventure 990 saya. engine saya kurang panas lebih lancar. 6 hari jalan tarmac (hancur) kelajuan sekitar 120km - 160km engine stabil constant setiap masa, tidak terasa berat atau mengeluarkan bunyi kacang dlm enjin. gear slip tidak berlaku malahan temperture tidak mencecah melebehi setengah. KTM adventure hanya menggunakan satu kipas berdiameter 6" kalau nak ikutkan suhu borneo yg kadangkala mencecah 38c kadang2 akan meningkatkan suhu machine saya, tambahan lagi dengan jalan yg sibuk di KK.

sedikit info tentang ester synthetic molekulnya lebih stable memberi perlindungan dan berprestasi  menyejukkan enjin pada tahap tinggi. 
Title: Re: EO motorcycles
Post by: pojie on September 14, 2011, 10:10:42 PM
sory,,,,,

sebenarnya minyak kat malaysia banyak yang ricone oil..itu saja.yang banyak di pasaran kualiti amt rendah...saya pernah buat reguleter test yang sekadar ble pakai itu lah shell hilick atu petronas sintium yang grade dar 0 hing 5w40 ke tiga puluh.utk penzoil memang bagus tapi susah nak jumpa full importen origernal us..klu ada pun cap ayam entah apa je minyak yang di masuk kan...saya pernah guna penzoil dekat kereta 10w40,boleh pakai saja tapi after 3000 milage enjin berat,tukar drb hicom fully syn pun sama...sehell,petronas sintium sama saja sekadar ble pakai tapi utk peforeman not good..

dekat malaysia 10w40 banyak semi syn campur minyak mineral biasa tak bleh perform...klu nak paki gred 10w50 atau 10w60 fully dekat malaysia ni tak sesuai di iklim tropica suhu yang panas,minyak dia pekat sangat nanti enjin berat wlupun fully syn...10w50 ke 60 selalu digunakan pada jentera berat...

sekarang yang kiata nak pakai yang paling baik bukan lagi fully syn,kerana ia kebanyakkan tiada special bland..kebanyak kan sekarang utk perform ialah minyak sintetik....special bland enjin treatment atau easter bland...klu pakai minyak fully mesti kena pakai enjin treatmen extra baru saport utk perform kerana minayk fully memang licin tak cepat pecah tiad satu lapisan yang melindung enjin atou ring2 enjin.dan enjin treatmen dan oil treament adalah dua benda yang berbeza,oil treament selalu digunakan pada minyak mineral biasa semi utk memanjang hayat minyak tersebut supaya tidak cepat pecah pada suhu yang panas,enjin treatmen atu easter ia meninggalkan satu lapisan dalam enjin wlupun minyak itu dibuang harga dia pun ble tahan mahal..

saya perana guna minyak..
1.red line 10w40 fully syn us plus slick 50 enjin treatmen
2.armsoil 10w40 fully syn us plus slick 50 enjin treamen
3.liqui moly mos2 10w40 syn bland enjin treament
4.motul factre line duble easter 10w40 syn bland.
5.sikolene 10w40 fully syn us.

ini diantara minyak yang terbaik saya gunakan utk motor dan kereta.....utk motor saya gunakan motul factree line 10w40 syn duble easter yang beralih pada sicolene,rasa motul lagi saport dpd sikolene tersa enjin cepat panas.

utk kereta saya guna liqui moly mos2 10w40 syn bland special enjin treamen mos2 high temp havy duty 10k km waranty.jermeny,pio importen.paling smoth..
ini paling comicial economy berbanding special minyak  red line dan armsoil kerana plus enjin treamen 1 boto 800 ml harga dia satu ratus lebih, slick 50.....belanja kasar tapi memng puas hati,sampai lah berjumpa liqui moly mos2 for my car....yang terbaik...

dan motor motul factree line yang terbaik buat masa ini,ada juga liqui moly racing oil 5w40 10w40,..pun best...buang duit sikit tak pe tapi enjin guna 10 tahun pun tiptop.......wasalam...

dan motor motul factree line ini lah yang ter
Title: Re: EO motorcycles
Post by: pojie on September 14, 2011, 10:25:05 PM
10w50 1w60,hanya sesuai utk long distance.tapi tak sesuai utuk straight road atau utk performance,lagi2 mesin superbike....
Jumlah User Yang Telah Visit