Melaka Bikers - It's not what you ride, it's that YOU ride!

Zon Bahasa Melayu => Sembang-Sembang Kedai Kopi => Topic started by: razak on March 31, 2011, 04:45:41 PM

Majlis Berbuka Puasa Bersama MB'ians di Hotel Emperor Melaka - 19 July 2013

Kembara Muhibbah Felda - JPM - 27/10/2013

Title: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: razak on March 31, 2011, 04:45:41 PM
Minta cadangan dari sahabat semua tentang port/kedai yang sesuai untuk dikunjungi oleh tetamu dari luar jika bertandang ke Melaka.

Saya mulakan dulu:

1.  Tomyam Klasik -Sg Putat. Owner dia Hj Rahman (org lama dalam Melaka 2 Wheelers). Makanan tomyam yang berkualiti dan sedap.  Sesuai untuk bawa tetamu serta keluarga bersantai.  Buat majlis khenduri pun ok.  Parking amat luas.  Bayaran sikit mahal tetapi berbaloi dengan suasana serta layanan. Bukak petang sampai malam je.

2.  Gerai untuk minum pagi - rumah awam Bukit Bruang.  Terkenal dengan mee goreng kosong (mee dan togeh je).  Mee Hoon, roti canai, nasi lemak juga ada. Murah, sedap dan cepat.  Buka 7.30 hingga 10 pagi je. 

3.  Asam Pedas-Antara yang saya recommend:
        - Asam Pedas Kota Laksamana. (malam je)
        - Asam Pedas sebelah Apple Burger. (malam je)
        - Asam Pedas Batu Pahat depan Mydin MITC (Tengahari/malam)
        - Asam Pedas Pasar Borong (malam je)
        - Asam Pedas Mokhtar, original asam pedas melaka. Belakang Bangunan MARA, tepi bangunan Bank Rakyat di Hang Tuah Walk (Pagi saja)

Sila tambah...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Administrator on March 31, 2011, 04:52:25 PM
Kalau nak makan International yang paling best adalah di

Restoran Pak Putra - Roti Naan terbaik di Malaysia
dekat dalam bandar kat Kota Laksamana, harga berpatutan gak tapi yg paing makanan memang best!  :P
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: eddie on March 31, 2011, 05:04:34 PM
tapi kalu bab makan nie..yang paling2 best... tiada yg best melainkan best ..adalah... mkn free hehhehehhe...sowi mej.. aku cabut dulu
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: glovesidi on March 31, 2011, 10:53:10 PM
hampeh eddie.. :P

tambah satu..kalau bulan puasa..cari dodol kat kg abbey asahan..mejar jugak la yang bawak ..haha
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: eddie on April 01, 2011, 06:48:46 AM
hampeh eddie.. :P

tambah satu..kalau bulan puasa..cari dodol kat kg abbey asahan..mejar jugak la yang bawak ..haha

oooo..... bulan posa kau org mkn cendol yeee..... tarak posa ke?? kantoi..kantoi.... selalu cari dodol aje :D

Ikan Bakar Kedai Amy di Alai.......bro lemax kasi up load gambar...heheeh ;)
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: rashidzx11 on April 01, 2011, 08:30:12 AM
layan mesra siap 'touch n go' ...

kedai ikan bakar lemax/amy/ .. kai alai .

sesuai untuk beramas mesra dari kul 6pm sampai 3am ... he he
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: razak on April 01, 2011, 10:06:17 AM
Roti Canai bakar dengan arang berserta lauk ikut hari - sebelah BSN Tangga Batu(malam saja)
Roti Canai dengan lauk kari ikan jenak/pari-tepi sekolah keb Bukit Bruang. Mahal tapi sedap. Kekadang tu ada jugak bikers KL turun minum. (pagi je)
Rest D Nangka Tomyam-Bukit Katil.  Reasonable price (malam je)
Nasi + lauk - Pekan Spg Bekoh (pagi je)
Hj Isnin. Kepala ikan -Semabok. mahal sikit tapi best kari kepala ikan (lunch)


Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: glovesidi on April 01, 2011, 11:38:31 AM
Roti Canai bakar dengan arang berserta lauk ikut hari - sebelah BSN Tangga Batu(malam saja)
Roti Canai dengan lauk kari ikan jenak/pari-tepi sekolah keb Bukit Bruang. Mahal tapi sedap. Kekadang tu ada jugak bikers KL turun minum. (pagi je)
Rest D Nangka Tomyam-Bukit Katil.  Reasonable price (malam je)
Nasi + lauk - Pekan Spg Bekoh (pagi je) kari kambing sedap tuhhh  ;)
Hj Isnin. Kepala ikan -Semabok. mahal sikit tapi best kari kepala ikan (lunch)



Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: SeaNinja on April 01, 2011, 10:38:31 PM
layan mesra siap 'touch n go' ...

kedai ikan bakar lemax/amy/ .. kai alai .

sesuai untuk beramas mesra dari kul 6pm sampai 3am ... he he

setuju sesangat....
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: SeaNinja on April 01, 2011, 10:40:24 PM
seafood fresh + murah + berbaloi + panorama kampung = datang labuan.... :D
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: razak on April 07, 2011, 10:30:35 AM
Aku sampai KK dari 13 hingga 16 Apr ni.  Probably free on 15th evening. Agak2 restoran kat Labuan tu ada lagi tak.  Kau belanja.
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: bedoqstar on June 04, 2011, 08:41:35 AM
bos kalau ada Gps coordinate tempat makan ni alangkah indahnya ;D
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: arswadvers on June 06, 2011, 07:27:10 PM
salam smue...

sy nak kongsi bsame2 kengkawan smue ade port satee lembu ngan ayam best punye...
tempatnye di...
btg tiga, tanjung keling( bhadapan dgn giant )
gerai kak roby...
scucuk 50sen...
tempahan di trime..
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: yusri on June 06, 2011, 08:45:44 PM
bersebelahan kedai arswadvers
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on June 07, 2011, 06:02:34 PM
klau nk mkn nasi kandar yg TERBEST kt mana?? dan hrga boleh tahan....
hehehe  :D peminat nasi kandar...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: bedoqstar on June 07, 2011, 08:46:15 PM
klau nk mkn nasi kandar yg TERBEST kt mana?? dan hrga boleh tahan....
hehehe  :D peminat nasi kandar...

nasi kandar khaleed jalan batu feringhi depan eden restaurant
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: arswadvers on June 08, 2011, 01:12:57 AM
bersebelahan kedai arswadvers


eh, penah g ke? heee...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on June 08, 2011, 10:30:41 AM
klau nk mkn nasi kandar yg TERBEST kt mana?? dan hrga boleh tahan....
hehehe  :D peminat nasi kandar...

nasi kandar khaleed jalan batu feringhi depan eden restaurant

haa..  ??? kat mane tu...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: yusri on June 08, 2011, 11:28:38 PM
kat penang... g pagi2, pas mkn ptg balik.....
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: arswadvers on June 09, 2011, 06:24:11 PM
salah, kat tengganu...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on June 09, 2011, 07:17:08 PM
jauh lh... dlm melaka xde ke...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: yusri on June 09, 2011, 11:05:23 PM
ada, ajak arswadvers g pinang basar......
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on June 09, 2011, 11:21:03 PM
ouh... kt pinang besar tmpt nasi kandat trbest.. dkt cheng kt tmpt tu?
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: joe ghaus on June 09, 2011, 11:55:28 PM
klu buat ride santai2 belah petang...leh laa singgah kat mee sup gian kat tengkera..
best.panas..tambah plak pekene popia basah...memang mintak tambah lg laa air bali ais nanti...
klu dah masuk waktu solat,,senang,,,singgah je kat masjid tengkera...kat sebelah kedai jee...

selamat mencube n beramah kekawan..


ari kamis cuti tau................. ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: arswadvers on June 10, 2011, 04:13:39 PM
Sedap2, klau xtau bleh ajak joe g temankan...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on June 10, 2011, 07:21:02 PM
klu buat ride santai2 belah petang...leh laa singgah kat mee sup gian kat tengkera..
best.panas..tambah plak pekene popia basah...memang mintak tambah lg laa air bali ais nanti...
klu dah masuk waktu solat,,senang,,,singgah je kat masjid tengkera...kat sebelah kedai jee...

selamat mencube n beramah kekawan..


ari kamis cuti tau................. ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)


waa... bleh plan ride santai ni.. hahaha
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Amir Ferno on July 27, 2011, 02:04:16 PM
mee bodoh tengkera dan mee sup tengkera memang best... tokey dia budak opis aku
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on July 27, 2011, 03:03:58 PM
mee bodoh tengkera dan mee sup tengkera memang best... tokey dia budak opis aku


hahaha.. apsal nama mee tu pelik2 je...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: pojie on July 27, 2011, 04:32:25 PM
sesekali lepak lah kat kuala,asek main dalam town je....dekat pekan kuala ni memang banyak kedai tapi gerai dia tak besar.klu nak belonggok minum pn dekat restoren tomyam,dekat kuala ni,ada tv,astro semua.itu ble santai klu mau.
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Amir Ferno on July 27, 2011, 04:36:05 PM
sebab mee dier hanya ader taugeh, telor goreng sama sambal kering
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: mohsin_chan on August 06, 2011, 02:11:23 PM
Kalau nak pekena satey yg best, beso dan harga perpatutan... dekat sederet kedai sebelah Petronas Simpang Ampat. Sate dia mmg beso2 mcm sate kajang... 60 sen jer secucuk, sedap plak tu.

lg satu kat area bas stand alor gajah... boleh tahan la. ni yg aku pernah jumpa la... kalau ader yg lg best kat area2 bandar lg bagus.
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Administrator on August 06, 2011, 02:21:18 PM
Kalau nak pekena satey yg best, beso dan harga perpatutan... dekat sederet kedai sebelah Petronas Simpang Ampat. Sate dia mmg beso2 mcm sate kajang... 60 sen jer secucuk, sedap plak tu.

lg satu kat area bas stand alor gajah... boleh tahan la. ni yg aku pernah jumpa la... kalau ader yg lg best kat area2 bandar lg bagus.

yang tempat lori berhenti selalu tu ke?..hemm nak rasa nie  :P
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on August 06, 2011, 02:39:01 PM
Kalau nak pekena satey yg best, beso dan harga perpatutan... dekat sederet kedai sebelah Petronas Simpang Ampat. Sate dia mmg beso2 mcm sate kajang... 60 sen jer secucuk, sedap plak tu.

lg satu kat area bas stand alor gajah... boleh tahan la. ni yg aku pernah jumpa la... kalau ader yg lg best kat area2 bandar lg bagus.

yang tempat lori berhenti selalu tu ke?..hemm nak rasa nie  :P

 aq slalu gk lalu situ sbb rumah sewa aq dkt2 situ je.. hehehe.. sate dia mmg best.. besar2,, ade rempah2 lg tu,, pehh
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Amir Ferno on August 08, 2011, 11:17:00 AM
nak try la kat situ
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: izad mlk on August 09, 2011, 06:42:51 PM
wah!!..kena try ni... :o
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on August 10, 2011, 12:12:38 PM
wah!!..kena try ni... :o

jom p lepas zohor ni... hahahaha ;D ;D ;D ;)
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Amir Ferno on August 10, 2011, 04:02:08 PM
jom tapau tapau
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on August 10, 2011, 04:07:04 PM
hahahaha....  ;D ;D ;D ;)
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Amir Ferno on August 11, 2011, 12:17:51 PM
pekena coconut shake kat batu berendam best gak tegahari ni ek.....
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: N.M. HILMI on August 11, 2011, 03:33:03 PM
pekena coconut shake kat batu berendam best gak tegahari ni ek.....

haaaa.. jgn ckp bro... aq da lama x rasa ni.. dulu slalu gk singgah... adehhh  :-X
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: mohsin_chan on August 16, 2011, 06:14:44 PM
time2 puasa nih... coconut shake tu bukak waktu malam. tp tak best la plak minum ice blanded time malam.... cejuuukkkkkk.
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Amir Ferno on August 17, 2011, 11:45:59 AM
smlm petang dah beli masa nak balik berbuka.... lepas berbuka layan.........
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: CaptRahman on March 30, 2012, 10:43:33 AM
Up balik topik ni...mungkin ada kengkawan nak rekomen tempat makan baru yang terbaeekkk punya..

Makan tengahari kat Ikan Bakar Malim (cawangan Malim) OK juga...masak ketam dan lemak perut best...
Sate Ibrahim kat Semabuk (tepi AMJ) pun OK juga..ade sate kerang dan perut...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: erieyus on March 30, 2012, 03:19:21 PM
pehhhh,ternampak lak ayat coconut shake.....walau ape pun rintangan dan dugaan,aku x peduli..sekarang gak aku pegi cari !!!!
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Ai-MLK on April 02, 2012, 02:18:30 PM
kat ujung pasir ade bang yus.. depan sekolah tuu.. .
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: erieyus on April 02, 2012, 06:30:21 PM
coconut shake klebang kalu lepak dgn bro kastam dpt minum preee..huhu
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Ai-MLK on April 03, 2012, 10:05:02 AM
bungkus kan satu bang.. Hahahhahaa... . Caaabbbbuutt.. . !!!
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: CaptRahman on April 09, 2012, 02:37:19 PM
Last weekend makan kat Asam Pedas Ani di MITC...OK juga lah, rasanya lagi baeek dari Pasar Borong Batu Berendam punye..set ikan kembong dan pari rasanya kurang dari RM7.00 per set.
Tapi makan Jenahak, RM50 sekilo...seekor di potong dua dengan harga RM60 siap masak...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: erieyus on April 12, 2012, 10:40:46 AM
wow,menarik .....boleh try ni,telor ikan ada?
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: Ai-MLK on April 12, 2012, 11:09:45 AM
kalau dtg MITC jgn lupe calling2 yee..   :D
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: CaptRahman on April 12, 2012, 11:26:20 AM
wow,menarik .....boleh try ni,telor ikan ada?
rasanya telor ikan xde hari tu..ikan pulak limited choice..nak cari ikan merah pun dah xde stock...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: CaptRahman on April 15, 2012, 11:53:55 AM
Dah dua hari berturut2 sarapan roti canai dan Ikan Jenahak asam pedas Bukit Beruang...pagi ni gi makan, tenguk Yasmin Hamid (bekas ratu cantik Malaysia) pun ada sekali...
roti kosong rm0.70 tapi kuah beserta jenahak sepotong rm13.00...kepala ikan bermula dari rm15.00 hingga rm35.00 mengikut saiz..
roti dia garing..best...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: CaptRahman on April 15, 2012, 11:56:45 AM
Ohh..lupa..malam tadi makan lempeng di muara Sg Melaka pun best juga...
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: erieyus on April 15, 2012, 01:26:45 PM
minggu ni makan pagi,tghari,petang dan malam bersama keluarga...minggu depan baru makan pagi,tghari,petang dan malam bersama rakan......seminggu je lagi.
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: montyashley on April 26, 2012, 01:24:52 PM
burger kaw kaw dah cuba???
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: CaptRahman on April 26, 2012, 03:10:11 PM
burger kaw kaw dah cuba???
Kat mana tu? Kalau ada tempat yang baeeekkk punya, post lah dalam forum ni... :-*
Title: Re: Jalan-Jalan Cari Makan
Post by: erieyus on April 26, 2012, 04:15:40 PM
burgerdel kot
Jumlah User Yang Telah Visit